Keetadviseurs Niels en Joost vertellen in de Tubantia waarom zij meedoen met Keetkeur Tubbergen Dinkelland:
Met de regeltjes van de overheid kunnen jongeren in hun drinkketen niets. Die zijn abstract, betuttelend en het zijn er te veel. De Twentse gemeenten Dinkelland en Tubbergen, waar naar schatting vijftig drinkketen staan, sturen nu de jongeren zelf op pad om brandveiligheid te testen en op de risico's van alcohol te wijzen.
Zaterdag haalden Joost Oude Avenhuis (30) en Niels Stroot (17) uit Tubbergen hun 'papieren'. Zij zijn twee van de uiteindelijk 10 keetkeurders die er in die regio moeten komen. De door hen bezochte jongerenhonken kunnen uiteindelijk meedingen naar de eretitel: 'de beste keet van Nederland'.
Tips en vragen
Niels – vwo-scholier - komt zelf nog steeds in meerdere keten; sommige bezoekers kent hij nog van de basisschool, andere van het voetbal, of juist van de middelbare school. Hij verwacht dat de jongelui eerder van hem wat tips over veiligheid en het nut van huisregels aannemen, dan van ambtenaren die 'niets weten of snappen' van het leven in de keet. "Ik ga daar niet met mijn opgestoken vinger naar binnen en om erin te wrijven wat er niet deugt. Ik ben één van hen."
Het kan al simpel door gewoon wat vragen te stellen: wat doe je als er brand uitbreekt? Waar ga je dan naar buiten? Is er een brandblusser? Wie laat je binnen? Hoe hard draaien jullie muziek? Of vragen stellen over alcohol, die de tieners wat bewuster maken.
Imago
Maar voor Stroot en Oude Avenhuis snijdt het mes van zo'n keuring aan twee kanten. De keet een veiliger of betere plek maken is één. Maar ze hopen dat die verbetering ook gaat leiden tot een beter imago van de keten. Zij noemen het ook steevast jongerenkeet, geen drinkkeet.
In Dinkelland en Tubbergen zijn naar schatting zo'n 50 'drinkketen' – plekken waar jongeren zich vermaken, praten, een spelletje doen en – ook wel - een biertje drinken. Het kan gaan om een verbouwde kippenschuur, een stoere stacaravan, een zelf gebouwd hok, of een verbouwde zolder. Maar een keet zonder eigen bar is natuurlijk geen keet.
Zuipketen
Horeca Nederland heeft de zuipketen jaren geleden al de oorlog verklaard. Tal van gemeenten willen ze verbieden. Jongelui zouden zich alleen maar goedkoop en zonder controle zitten indrinken voor het stappen gaan, met alle risico's van alcoholmisbruik van dien. En de keten zouden vaak ook nog heel brandgevaarlijk zijn.
De afgelopen jaren hebben ambtenaren en brandweerlieden controles uitgevoerd. Maar ze spreken met hun regelgeving de taal van de keetbezoekers niet.