Uit onderzoek van Intraval in opdracht van het ministerie van VWS blijkt dat het merendeel van gemeenten geen ketenbeleid heeft. Na vijf jaar intensieve ervaring met jongerenketen op het platteland via het initiatief Keetkeur vindt Plattelandjongeren.nl dit betreurenswaardig. Plattelandsjongeren.nl heeft een goede methodiek om gemeentes te helpen bij de ontwikkeling en uitvoering van ketenbeleid. Een methodiek die door jongeren gedragen wordt en werkt!
“Keten zijn een verzamelplek voor jongeren op het platteland. De jongerenkeet biedt ruimte voor jongeren om creatieve en sociale vaardigheden te ontwikkelen, te leren samenwerken en zichzelf te ontplooien”, vertelt Sjanine van den Berg, voorzitter Plattelandsjongeren.nl. “Jongerenketen zorgen voor binding van jongeren met het platteland. Daarnaast zijn vriendengroepen uit de keet zeer bereidwillig om vrijwillig hun steentje bij te dragen voor de leefbaarheid van een dorp.”
Ketenbeleid
Gemeenten in Nederland moeten sinds juli 2014 een preventie- en handhavingsplan Drank- en Horecawet hanteren, waarvan ketenbeleid een onderdeel is. Bij het merendeel van de gemeenten is er geen ketenbeleid aanwezig. Plattelandsjongeren.nl onderschrijft het belang van een goed ketenbeleid. Jongeren zijn prima in staat zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun keet, maar hebben soms handvatten hiervoor nodig. Plattelandsjongeren.nl ontwikkelde hiervoor de methodiek Keetkeur. Een methodiek die steeds meer gemeenten toepassen in hun ketenbeleid. “Keetkeur richt zich niet alleen op jongeren en het veiliger runnen van keten, maar zorgt ook voor het betrekken van alle partijen bij de ontwikkeling van ketenbeleid. De betrokkenheid van jongeren is van groot belang om je ketenbeleid te laten slagen.” aldus Tiessink, bestuurder Plattelandsjongeren.nl en ervaren keetadviseur.
Staatssecretaris van Rijn
Staatssecretaris Van Rijn is tegen het gedogen van drankhokken waar minderjarigen komen. “Gemeenten moeten er juist krachtig tegen optreden, want het alcoholgebruik in de hokken kan zorgelijk zijn”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. “Men zou zich moeten hardmaken voor preventie in plaats van afschaffing van de jongerenketen op het platteland”, vindt Tiessink. “De keet is voornamelijk een verzamelplek voor jongeren op het platteland. Als de jongerenkeet verdwijnt, zullen de jongeren een andere plek zoals de straat opzoeken. In dat geval gaat de sociale controle die ouders op hun erf kunnen uitoefenen verloren.”
Keetkeur
Keetkeur is een methodiek waar voor-en-door jongeren centraal staat. Met het initiatief ‘De Beste Keet van Nederland’ speelt Plattelandsjongeren.nl in op de gevaren die het runnen van een keet met zich meebrengt. Door middel van keetworkshops geeft Plattelandsjongeren.nl de keeteigenaar en de keetbezoekers handvatten om hun keet veilig en bewust te runnen. Hierbij wordt aandacht besteed aan de thema’s: activiteiten, huisregels, alcoholbeleid, betrokkenheid ouders, brandveiligheid, noodnummers & EHBO en uitstraling. Jongeren worden hiervoor opgeleid tot keetadviseur en ook ouders worden betrokken.
Voor meer informatie over jongerenketen en/of het initiatief ‘Keetkeur’ kunt u contact opnemen met Bart Tiessink, 06 – 17536817 (bestuurslid Plattelandsjongeren.nl & keetadviseur) of Rik Baas, 06-13249307 (persvoorlichter Plattelandsjongeren.nl) of kijk op www.keetkeur.nl.(www.facebook.com/plattelandsjongeren).