Na de eerste keetkeurwedstrijd, die werd gewonnen door een keet in Westendorp, kwam er veel aandacht van de landelijke media voor Keetkeur. Bart Tiessink heeft de training tot keetadviseur gevolgd en doet dit nu als vrijwilligerswerk naast zijn baan. Zijn motivatie: “We hopen uitwassen te voorkomen met het project Keetkeur. Als keetadviseur sta je aan de preventieve en niet aan de repressieve kant.” Jongeren horen via facebook of via een vereniging over het bestaan van Keetkeur. Als een keet zich aanmeldt, maakt Bart een afspraak met de jongeren van de keet en biedt een workshop aan. Met het CJG is Bart nog nooit in aanraking geweest, maar hij zou het wel een mooi contact vinden.
De keetworkshop
Bart was zelf keeteigenaar met vrienden. Dat is een pré. In de workshop bespreekt hij hoe je een keet organiseert, welke regels er zijn voor geluid, alcohol en brandveiligheid. Hij vraagt in hoeverre de keetjongeren zich aan de regels houden en of ze op elkaar letten. “Dat vraag ik op de man af.” Volgens Bart werkt dat het beste. De keeteigenaar, de jongere bij wiens woonhuis de keet staat, en de vaste bezoekers of leden doen mee. Dat zijn vaak zo’n 15 jongeren, merendeel jongens en over het algemeen boven de 16 jaar. En de nieuwe horecawet? “Daarmee jaag je de 16 tot 18-jarigen weg uit de kroeg. Dan gaan ze ergens anders drinken”, denkt Bart. “Je kunt beter de handhaving van de 16-jarigennorm aanscherpen.” Hij verwacht dat er keten bijkomen per 1 januari 2014. Ouders vinden een keet vlakbij huis vaak prima. Dan houden ze er zicht op. Ze bepalen de regels mee, mogen een kijkje nemen bij de workshop en houden (aanvullend) toezicht op de keet. “Liever in de keet dan in de speeltuin”, zeggen ze dan volgens Bart.
Ware kunstwerken
“Er gaan meer keten komen”, denkt ook Rens Geerse, bestuurslid bij Plattelandsjongeren.nl. Om dezelfde reden die Bart noemt: de verhoging van de leeftijd waarop alcohol is toegestaan. “Het drankgebruik gaat in het verborgene door. Misschien raken de keten meer uit het zicht. Jammer, want op zich is drankmisbruik een exces. Het gebeurt lang niet overal.” Hij zet zich er voor in dat er geld blijft komen voor het contact met de keten en voor activiteiten als Keetkeur.“Het zijn mooie sociale initiatieven van jongeren. Dat gaat van een honk met drie buurjongens tot een plek voor hele vriendengroepen. Jongeren leren er veel waar ze later wat aan kunnen hebben. Er komt namelijk nog best veel organisatie bij kijken, zoals het onderhoud van de keet. Dat doen ze samen. Soms zijn het ware kunstwerken.”
Plattelandsjongeren.nl
Plattelandsjongeren.nl doet meer dan het aanbod voor jongerenketen. Zoals ‘Identify’, een project tegen racisme en discriminatie. Ook is er het Plattelandsparlement waar vertegenwoordigers van plattelandsjongeren met politici om tafel zitten. Over de onderwerpen uit de keetworkshop zijn aparte trainingen beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn ‘Gein zonder pijn’, over omgaan met agressie, ‘Safety First’, over o.a. drankgebruik en brandveiligheid, en ‘Flirten’, over intimiteit.
Bron: Spectrum, CJG-berichten, Februari