Gemeentes & Keten

Jongerenketen hebben een belangrijke sociale functie op het platteland: als ontmoetingspunt, als symbool van verbondenheid in de streek en een plek waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd liggen keten onder vuur van gemeenten en worden ze door Koninklijke Horeca Nederland in de juridische arena bestreden. Plattelandsjongeren.nl streeft naar een leefbaar platteland voor jongeren en vindt dat keten een plek verdienen op het platteland, mits er verantwoord wordt omgegaan met de risico's. Daarom is Plattelandsjongeren.nl de afgelopen jaren vanuit het project 'Keetkeur' intensief aan de slag gegaan met jongeren uit keten, gemeenten, Tactus en het jongerenwerk. Vanuit deze expertise hebben wij een breed scala aan Keetkeurproducten, workshops en adviestrajecten ontwikkeld. Wij helpen ook uw gemeente graag om op een constructieve manier met keetjongeren in gesprek en aan de slag te gaan.

Contact
Voor meer informatie of trajectbegeleiding kunt u contact opnemen met projectleider Suzanne Borgharts, 030-2769869, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Keetkeur wordt ingezet in o.a.
- Gemeente Neder-Betuwe
- Gemeente Staphorst
- Gemeente Noordoostpolder
- Gemeente Horst
- Gemeente Tubbergen
- Gemeente Dinkelland
- Gemeente Borger-Odoorn
- Gemeente Meppel
- Gemeente Westfrysland
- Gemeente Dalfsen
- Gemeente Emmen
- Gemeente Westerveld
- Gemeente Aa en Hunze 

Ketenbeleid in uw gemeente

De thema-avond
Samen met u organiseert Plattelandsjongeren.nl in uw gemeente een avond rondom het thema 'keten'. Alle betrokkenen bij een keet (keeteigenaren, keetbezoekers, ouders van keetjongeren, omwonenden, buurtbewoners, politie en brandweer) worden uitgenodigd voor deze thema-avond. Tijdens deze bijeenkomst gaan alle aanwezigen actief aan de slag om een beeld te krijgen van de rol en plek van keten in uw gemeente. Denk hierbij aan onderwerpen als huisregels, brandveiligheid, alcoholbeleid, betrokkenheid ouders en keetactiviteiten. De output van deze avond kan vervolgens dienen als input voor het (te ontwikkelen) ketenbeleid van uw gemeente.

De ouderavond
Plattelandsjongeren.nl organiseert in uw gemeente een avond voor ouders van keeteigenaren en keetbezoekers. Tijdens deze avond gaan ouders van keetjongeren aan de slag met thema's als alcoholgebruik, ongewenst gedrag en het houden van toezicht. Op interactieve wijze zullen ervaringen van de 'keetouders' worden uitgewisseld en zal een expert passende adviezen geven.

De uitwisselingbijeenkomst
Plattelandsjongeren.nl brengt graag verschillende gemeentes bij elkaar waar vraagstukken omtrent het ketenbeleid spelen. Onder begeleiding van een procesbegeleider, die ervaring heeft in het werken met keetjongeren, zullen verschillende actuele ketenthema's aan bod komen en wordt er gekeken naar nieuwe uitwisselings- en samenwerkingsmogelijkheden.

Implementatie ketenbeleid
Vanuit de expertise die Plattelandsjongeren.nl in de afgelopen jaren heeft opgedaan rondom keten en ketenbeleid, denkt en werkt Plattelandsjongeren.nl tijdens een implementatietraject mee over het ketenbeleid in uw gemeente.

Workshops in Keten

De keetworkshop
In de keetworkshop gaat Plattelandsjongeren.nl actief aan de slag met keeteigenaren en keetbezoekers. De interactieve workshop, gegeven door oud-keetbezoekers, ondersteunt keetjongeren in het verbeteren van hun keet op het gebied van brandveiligheid, keetactiviteiten, betrokkenheid ouders, alcoholbeleid, noodnummers & EHBO, uitstraling en huisregels. Dit wordt gedaan door concrete, actieve opdrachten en praktische adviezen. Indien gewenst kunnen wij deze workshop overdragen aan jongerenwerkers of jongeren in uw gemeente.

Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA+)
Verantwoord omgaan met alcoholgebruik is belangrijk voor keeteigenaren en keetbezoekers, daarom biedt Plattelandsjongeren.nl de IVA+ training aan. In deze interactieve training, speciaal ontwikkeld voor plattelandsjongeren, wordt ingegaan op wetten omtrent alcoholgebruik, het omgaan met riskant alcoholgebruik en er wordt aandacht besteed aan methodieken voor het beperken van het schenken van alcohol aan jongeren. Daarnaast wordt ook de kennis van alcohol en drugs bijgespijkerd. Na de IVA+ training van Plattelandsjongeren.nl krijgen de deelnemende keetbezoekers het officiële IVA-certificaat.

EHBO by night
Waar mensen zijn, gebeuren ongelukken. Speciaal voor keten is de training 'EHBO by night' ontwikkeld. Een praktische training voor het juist handelen bij ongelukken in de keet. In de training worden veel voorkomend letsel, zwaar letsel en gezondheidsverstoring als gevolg van drank en/of drugs behandeld. Van een bloedende snee tot een slachtoffer in levensgevaar, na de cursus 'EHBO by night' weten de keetbezoekers hoe ze in deze gevallen moeten handelen.

"Beste Keet" verkiezing

'Beste Keet van Nederland'
Elk jaar is Plattelandsjongeren.nl op zoek naar 'De Beste Keet van Nederland'. Via de website www.keetkeur.nl kunnen keten zich aanmelden om mee te strijden naar de titel 'De Beste Keet van Nederland'. Samen met ervaren keetadviseurs worden de keten gekeurd. Uiteindelijk wordt de keet met de meeste punten op de Keetkeurthema's (brandveiligheid, keetactiviteiten, betrokkenheid ouders, alcoholbeleid, noodnummers & EHBO, uitstraling en huisregels) bekroond tot 'De Beste Keet van Nederland'.

'Beste Keet van jouw regio?'
Plattelandsjongeren.nl organiseert voor uw gemeente de wedstrijd 'De Beste Keet van...'. Voor deze wedstrijd kunnen keten uit uw regio zich aanmelden. Alle aangemelde keten worden bezocht door onze keetadviseurs. Tijdens dit bezoek wordt een keetworkshop gegeven, welke ingaat op de zeven keetkeurthema's. De keet die het beste scoort in o.a. de keetworkshop gaat er met de titel 'De Beste Keet van uw regio' vandoor.